Victor Ponta și Crin Antonescu vor ca șeful DNA și Procurorul General să dea explicații în fața unei comisii parlamentare pentru dosarele referendumului. Colegii lor pesediști din Parlament spun că nu se poate. Senatorul Ioan Chelaru și deputatul Florin Iordache au declarat, pentru gândul, că Parlamentul nu poate cerceta procurorii care au investigat dosarele privind fraudele la referendum.
Nu de aceeași părere este însă deputatul PNL Alina Gorghiu care susține că nu există nici un impediment ca procurorul general și procurorul șef al DNA să fie chemați în fața unei comisii parlamentare.
Curtea Constituțională, Consiliul Superior al Magistraturii, regulamentele Senatului și Camerei Deputaților spun că procurorii nu pot fi citați sau obligați să se prezinte în fața unor comisii parlamentare.
După ce secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a intrat în vizorul DNA, liderii USL Crin Antonescu și Victor Ponta au anunțat joi, 6 septembrie, că vor cere Parlamentului constituirea unei comisii care să analizeze modul în care Parchetul și DNA au investigat fraudele la refrendum.
Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreședintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, a declarat, pentru gândul, că nu este clar cum poate fi creată acestă comisie Parlamentară. El a mai precizat că practic procurorul general și procurorul șef al DNA nu pot fi anchetați de o comisie parlamentară. „O astfel de comisie ar putea cere ministrului Justiției să participe la o discuție pe această temă. Competențele unei astfel de comisii ar fi limitate. După cum știți există o decizie a CSM și potrivit separației puterilor în stat, iar tu ca Parlament nu ai competență să tragi la răspundere procurorii”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.
Chelaru: „Șefii de parchete însă nu pot fi cercetați de Parlament”
Senatorul PSD Ioan Chelaru, membru al Comisie Juridice a Senatului, spune că Parlamentul poate constitui o comisie care să determine dacă procurorii au comis abuzuri, dar că acestă comisie poate emite un raport strict politic. În opinia senatorului Chelaru acestă comisie poate transmite constatările sale Consiliului Superior al Magistraturii care ar putea cere sesizarea Inspecției Judiciare.
Senatorul a precizat că procurorii nu pot fi cercetați sau sancționați de Parlament. „Există în USL, de trei săptămâni, o discuție despre constituirea unei comisii care să analizeze dacă s-au comisis abuzuri din partea procurorilor în cadrul cercetărilor din dosarele care vizează referendumul. Acestă comisie ar putea emite un raport, dar el va fi unul politic și nu poate avea o valoare juridică. Ar putea fi transmis CSM care dacă determină că au existat nereguli ar putea sesiza Inspecția Judiciară. Șefii de parchete nu pot fi cercetați de Parlament. Există în acest sens decizii ale CSM. Sigur că procurorii pot participa la discuțiile dintr-o astfel de comisie dacă nu au nimic de ascuns. Sunt comisii cu ședințe publice la care participă presa „, a declarat senatorul Ioan Chelaru.
Gorghiu: „Dacă nu au nimic de ascuns nu văd de ce nu ar putea să se prezinte la discuții”
Deputatul PNL Alina Gorghiu spune că nu există nici un impediment ca procurorii să fie chemați în fața unei comisii de anchetă a parlamentului, dar nu vor fi întrebați ce au anchetat în dosarele refrendumului, ci li se vor solicita informații despre modul în care s-au sesizat, cum au decurs anchetele și dacă este normal ca martorii să jure pe Biblie.
„Legea spune că orice persoană și orice instituție publică poate fi chemată în fața unei comisii pentru oferi informații. Parlamentul nu face anchete, nu face dosare penale. Procurorii ar putea fi chemați să ofere informații, nu vor fi întrebați ce conțin dosarele lui Atanasiu, Nicoară sau Dragnea. Ar putea fi întrebați cum s-au sesiazat dacă este normal ca martorii să jure pe Biblie și să fie audiați pe stradă. Procurorii nu vor fi chemați să dea socoteală. Nu înțeleg de unde este temerea asta dacă totul s-a derulat conform legii. Dacă nu au nimic de ascuns, nu văd de ce nu ar putea să se prezinte la discuții în fața unei comisii”, a declarat Alina Gorghiu, pentru gândul. Cât despre rezultatele unei astfel de comisii, deputatul PNL spune că rezultatul final ar putea fi sesizarea Inspecției Judiciare.
Kovesi: „Nu o să merg la o asemenea comisie”
Procurorul general Laura Codruța Kovesi a declarat, la GÂNDUL LIVE, că nu se va prezenta în fața unei astfel de comisii parlamentare și că există și o decizie a CSM care spune că procurorii nu pot fi anchetați de Parlament. „Nu avem nici o problemă dacă se înființează o comisie parlamentară. Nu o să merg la o asemenea comisie. De altfel, există decizii ale plenului CSM care spun că procurorii nu pot fi cercetați de comisii parlamentare. Pentru abaterile procurorilor există Inspecția Judiciară care cercetează astfel de reclamații”, a precizat Procurorul general.
CCR și CSM spun că procurorii nu pot fi anchetați de parlamentari
Atât Curtea Constituțională, cât și Consiliul Superior al Magistraturii au decis că procurorii nu pot fi citați sau obligați să se prezinte în fața unei comisii de anchetă a Parlamentului. În data de 24 mai 2007, plenul CSM a decis în unanimitate că „procurorii nu pot fi citați și obligați să se prezinte în calitate de martori în fața Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituționale, fac parte din autoritatea judecătorească. De asemenea, s-a hotărât că, în mod excepțional, pot participa în calitate de invitați la Comisiile parlamentare atunci când este necesară clarificarea unor aspecte de natură tehnică sau a unor informații de interes public.”
Decizia nr.45/1994 a CCR spune următoarele: Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii [art.123 alin.(2) din Constituție], iar rolul de consiliu de disciplină pentru ei îl are numai CSM [art.133 alin.(2) coroborat cu art.124 alin.(1) din Constituție]. Orice dispoziție regulamentară care ar implica posibilitatea citării unui judecător în fața unei comisii parlamentare de anchetă încalcă evident dispozițiile constituționale care stabilesc, chiar dacă implicit, separația puterilor în stat și, desigur, independența judecătorilor și supunerea lor numai legii. De asemenea, citarea unui cetățean în fața unei comisii parlamentare, ca martor sau în orice altă calitatea, contravine dispozițiilor constituționale privind libertățile cetățenești și justiția. Desigur, nimic nu împiedică comisiile parlamentare să invite anumite persoane pentru a da relații în legătură cu obiectul anchetei.
De altfel, chiar și regulamentele Senatului și Camerei Deputaților prevăd în mod expres faptul că procurorii nu pot fi chemați în fața comisiilor de anchetă. Art. 74. – (1) din regulamentul Camerei Deputaților spune astfel: „Anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activități care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanțe de judecată.”
Regulamentul Senatului la Art.76. precizează următoarele: „Orice comisie permanentă poate iniția o anchetă parlamentară, în limitele competențelor sale materiale, privitoare la activitatea desfășurată de un minister sau de altă autoritate publică centrală ori a unei instituții de sub autoritatea acestora. Art.159.-În plenul Senatului nu pot fi formulate întrebări care privesc probleme de interes personal sau particular, întrebări care se referă la procese aflate pe rolul instanțelor judecătorești sau care pot afecta soluționarea unor cauze aflate în curs de judecată, care urmăresc în exclusivitate obținerea unei consultații juridice sau tehnice ori care privesc activitatea unor persoane care nu îndeplinesc funcții publice.”